Bezoekje waard: dit zijn de mooiste dorpen in het Noorden

Sprookjesachtig!

In Nederland vind je ontzettend veel mooie dorpen. Maar wist je dat het noorden van Nederland er zelfs bekend om staat? Deze mooie dorpjes zijn zeker een bezoekje waard. Wij zetten een aantal voor je op een rijtje! 

Je kunt in het Noorden naar historische dorpen gaan om cultuur te snuiven, want er zijn eeuwenoude dorpen en steden die tijdens de vakantieperiode letterlijk tot leven komen.

Groningen

Mooiste dorp Winsum
Winsum, een Gronings dorpje in gemeente Het Hogeland. Winsum won de ANWB-prijs van ‘Het mooiste dorp van Nederland’. De reden? De bijzondere sfeer, architectuur en levendigheid in het dorp gaven de doorslag. Winsum is een bijzondere, mooie plaats in Groningen waar iedereen zich een dag kan vermaken. Je kunt in Winsum samen met een dorpsgids een wandeling maken door de pittoreske straten, kijk in de historische kerk of in de omliggende molens. Vergeet niet een vaartocht over het Winsumerdiep te maken!

Wieredorp Niehove
Niehove ligt in het Westerkwartier. In 2019 werd het verkozen tot ’t mooiste van Nederland. Niehove werd eeuwen geleden op een heuvel gebouwd, om zo de voeten van de bewoners droog te houden. Niehove is zo’n typisch wierdedorpje waar volop sfeer en gezelligheid voelbaar is. Wandel vanad de kerk die in het midden van het dorp staat langs de huizen, het voelt als een doolhof maar als eenmaal door de smalle kerkpaden loopt voel je de sfeer en kenmerken waar een klein dorp groot in is.

Vesting Bourtange
Wil je een dorp bezoeken waar de geschiedenis écht tot leven komt? Breng een bezoekje aan vesting Bourtange. Hier lopen regelmatig mensen in klederdracht die vertellen over de geschiedenis. Bourtange is een vestingdorp in de vorm van een ster en omringt door water. Op de hoge wallen van de vesting staan oude kanonnen.

Friesland

Terherne
Wie kent Terherne niet? Terherne is namelijk dé thuishaven van de schippers van de Kameleon! Het Friese dorp Terherne staat daarnaast bekend als een populair watersport- en recreatiegebied. Het Kameleondorp is een attractiepark dat volledig gewijd is aan de populaire boekenserie over de Kameleon. Huur in Terherne een bootje en ontdek het prachtige natuurgebied, fo geniet van de gezellige terrassen en leuke winkeltjes.

Paesens-Moddergat
Het mooiste plekje aan de Waddenzee is Paesens-Moddergat. Paesens-Moddergat bestaat uit twee Friese dorpen, die samen een gemeenschap vormen die bekend staat om het bijzondere kweldergebied en het weergaloze uitzicht over het Wad. Bezoek ook het openluchtmuseum ’t Fiskershuske. Hier vind je de gehele geschiedenis van de oude kustvisserij en het leven van de vroegere bewoners, die in 1883 overvallen werden door een zware storm. Paesens-Moddergat is ook voor menig fotograaf een mooie plek om te fotograferen. Wandelen door Natuurgebied de Peazemerlannen waar je veel weidevogels zult tegenkomen. Ook kun je bij helder weer vanaf de Strekdam de Engelsmanplaat en Schiermonnikoog zien.

Tip -> Wil je toeren door de provincie? Huur een E-Chopper

Drenthe

Annen
Het mooiste dorp van Drenthe is Annen en liet daarmee Westerbork en Ruinerwold achter zich. Alle drie de dorpen zijn de moeite waard om te bezoeken! In Annen kun je vanaf de brink diverse mooie wandelingen maken. Je kunt in Annen lekker eten en drinken in de gezellige café’s en dorpsbewoners staan je graag te woord om meer te vertellen over ‘hun’ dorp.

Orvelte
Hét oerdorp van Drenthe: Orvelte. Monumentendorp Orvelte kenmerkt zich door zijn unieke, Drentse karakter en heeft de status beschermd dorpsgezicht. Je hebt er enerzijds het historische verleden en anderzijds het heden in nostalgische sfeer. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan het Ottenshoes of de oudste boerderij van het dorp: boerderij Bruntingerhof.

Zuidlaren
Tussen Assen en Groningen, beide tien minuten rijden met de auto of bus, ligt Zuidlaren. Het dorp van Berend Botje én het groenste dorp van Europa. Noem het een plek waar de goede dingen samenkomen: wandelen, fietsen, watersporten, stijl en gezelligheid.