4 leuke dingen om thuis te doen

Door de Redactie

Enkele jaren lang mochten we van mooi weer genieten vanaf half maart tot een eind september. Tegelijkertijd waren er doem berichten op tv, radio en in kranten dat we door een droogteperiode gaan, en dat het ergste zelfs nog moet komen.
En nu zijn 2023, we zitten in een kletsnatte lente die zo te zien na IJsheiligen nog niet gaat uitgeregend zijn.

Als moedige Nederlander ben je goed voorbereid en heb je je gummilaarzen, oliejas en zuidwester bij de deur staan wanneer je eruit moet. Knus binnen blijven, is dan het beste, maar altijd maar tv kijken, gaat snel vervelen. Wat kun je doen terwijl de regen tegen de ramen klettert? Hier volgen 4 leuke suggesties.

Vakantievideo’s kijken
Sta je altijd versteld als je aan het einde van een vakantie telt hoeveel foto’s en video’s je wel gemaakt hebt? Een mobiele telefoon is niet alleen praktisch om sms’jes te sturen of sociale media te raadplegen; je hebt het toestel altijd bij de hand en dus is een foto snel geknipt. En de moderne mobieltjes hebben meerdere lenzen die goed veel licht vangen voor haarscherpe kiekjes en filmpjes.

Creëer een filmmontage, bijvoorbeeld van je vorige uitstap naar Texel of De Hoge Veluwe. Dat gaat heel gemakkelijk met een programma als PowerPoint of met de gratis tegenhanger LibreOffice Impress. Zet er nog muziek bij met behulp van Audacity, en je creëert een levensechte ervaring. Nu alleen nog je publiek uitnodigen voor een uniek avondvullend programma. Vergeet niet om voor een hapje en een drankje te zorgen.

Een fotoboek maken
Creatief zijn, is leuk, maar vaak stoppen we met tekenen, breien en kleien wanneer we van school gaan. Wist je dat je zulke vaardigheden nooit verleert? Wil je klein beginnen, creëer dan eens een fotoboek. Zoek in de supermarkt of het geschenkwinkeltje een model dat je goed bevalt, of koop er meer dan één.

Sluit vervolgens je mobiele telefoon aan op je grote computer om gemakkelijk de geschikte kiekjes te sorteren. Je kunt het afdrukken overlaten aan een gespecialiseerde firma of zelf een kleine fotoprinter kopen. Voor ongeveer 75 euro heb je al een Epson Home XP; een uitermate goed toestel dat mooie beelden afdrukt.

Een fotoalbum wordt extra leuk als je het op een thema baseert: een terugblik op het vorige jaar, het huwelijk van je beste vriend(in), kinderspelen, een avondje uit in Amsterdam, enzovoort. Fleur het op met stickers, stempels en andere. Is je boek klaar, nodig dan iemand uit om het samen met je te bekijken. Immers, fijne herinneringen ophalen, wordt dubbel zo leuk als je het in gezelschap doet.

Eigen krasloten maken
Iedereen koopt wel eens een kraslotje in de winkel of online krasloten. Vooral als je in gezelschap bent, geeft het een extra kick om gezamenlijk te krassen. En door kraslotjes te kopen, steun je soms indirect een goed doel. Bij dit spel verliest er dus niemand.

In plaats van de lotjes te kopen, kun je ze echter ook zelf maken. Met wat plakplastic en zilveren verf op waterbasis wordt het een makkie. Gebruik printerpapier van 160 gram en maak daarop een tekening of afdruk met de printer. Zet er een grappige “winboodschap” op, bijvoorbeeld “je wint duizend miljoen knuffels”. Kleef een stukje plakplastic over je boodschap en breng daarover een laagje verf aan. De verf moet dik genoeg zijn zodat de tekst niet meer zichtbaar is, maar ook niet te dik. Is de tekst eenmaal droog, dan kun je je lotje “verkopen”.

De fiets opstappen
Internationaal staan onze Lage Landen bekend omdat je hier prachtig kunt fietsen … als het droog is tenminste. Maar wist je dat een trimfiets helemaal niet zo duur is en ook niet veel plaats hoeft in te nemen? De opvouwbare Ultrasport F-Bike 150/200 kost minder dan 200 euro en de Tunturi Cardio Fit B20 X kun je zelfs voor minder dan 150 euro in huis halen. Het mooie van deze modellen is dat ze opvouwbaar zijn.

Wil je wat calorieën verbranden, dan ontvouw je het toestel in een wip. Je hoeft alleen nog maar op te stappen en naar hartenlust te peddelen. Sluit je ogen een moment (er ios geen verkeer dus mag dat best) en je waant jezelf op de Zeelandse Zwinroute of op een “rondje Marken”. Ben je klaar, dan vouw je de fiets heel eenvoudig samen en je bergt hem op ergens in een vrij hoekje waar niemand op let.

Fiets je echter liefst op je eigen vertrouwde rijwiel, overweeg dan de aankoop van een Home Trainer In Ride 100 B’Twin. Voor iets meer dan 100 euro kan je dit handige accessoire het jouwe noemen en op gebied van plaats besparen, is dit de winnaar van het genoemde trio.